måndag 25 januari 2010

Kaffe kan ha olika namn

 Kaffekask & kaffegök
Den som inte vill magsjuk om våren dricker kaffegök (enligt svensk folktro). Resten av året kan man dricka kaffekask.
Ingredienser
Kaffe (bryggt)
1,0 dl 
Brännvin (okryddat)
4,0  cl
Tillbehör:
Strösocker

Tillagning
1.Koka/brygg starkt kaffe.
2.Häll upp i kopp och tillsätt önskad mängd brännvin (eller konjak).
Kaffekask
Lägg en kopparslant (1-öring) plus en silverslant (10-öring) i botten på en kopp. Häll på kaffe tills 10-öringen inte syns. Fyll på med brännvin tills 1-öringen åter syns.
Kaffegök
Häll kaffe i halva koppen. Använd en sked med böjt skaft och håll bladet i kaffekanten. Häll på brännvin försiktigt så att brännvinet skiktas med kaffet. Ungefär som man gör med Irish coffee.

Namnet kaffegök är från folktron att göken vid sin ankomst är en "dårfågel". Om man hör fågeln vid fastetid ansågs man få diarré, vilket avhjälptes med en "sup för göken", senare i kombination med kaffe.


Inga kommentarer: