söndag 23 maj 2010

På tur i Uppland

Lördag morgon,,vad ska jag göra i dag??Jo jag har vänner som flyttade från Skutskär för 11 år sen,,vi har setts endast 1 gång tidigare under dessa år.Dit åker jag.

Dom är nu i färd med att sälja sitt hus i Biskops Kulla. Tanken är att komma tillbaka till mina trakter och närmare barn och barnbarn.

Hus föresten det är en stor gård med många stora och små byggnader,som utnyttjades när där var Kennel. Mycket gräs att klippa blir det.

Drängstugan som ligger så fint inbäddad i grönskan. Fritidsproblem, knappast, med en tomt på över 6700 kv,m.

Gården ligger som på en grön ö i det omgivande odlings landskapet.

Biskops Kulla, orten har en intressant historia.

Här i det otroligt gröna gräset ligger chefen i familjen,en stor snäll drummel som ännu tror han är en valp.

Denna lada med halmtak är byggd för ca 150 år sen. Gården blev byggd 1850. En fantastiskt fin byggnad.Nu går vi in i huset och ser oss omkring.

Här finns det utrymme för en stor familj här finns 8 rum, här ser vi,heter det salen måntro.Ja det säger jag att det är,,Salen,,

Detta rummet är som klippt och skuret till att bara sitta och slappna av och mysa i.

I rummet finns en otroligt fin kakelugn,med ett fint utsirat krön.

Antal rum: 8
Boarea: 197 m²
Tomtyta: 6 795 m²

Intresserad

Pris: 3 450 000


Varför är Biskops Kulla så välkänt..Jo enligt säker källa var det härifrån dom första utvandrarna till Amerika kom anförda av den i orten födde Erik Jansson.Han var av kyrkan en jagad man,han bröt mot kyrkans lagar..

Han var en karasmatisk ledare för en religiös grupp kallad Jansoniterna.Han var ledare för den grupp av människor från Dalarna,Hälsingland och Uppland som år 1846 blev bland de första att söka sin framtid i Amerika.

Gruppen kom att hamna i Illinois där man grundade sitt samhälle som fick namnet Bishop Hill efter Erik Janssons födelseort,den första stora byggnad som byggdes var kyrkan.Erik Jansson som styrde sina själsfränder med järnhand mördades våren 1850,därefter tog en sjumanna grupp över styret i Bishop Hills.

Biskops Kulla Sockenkyrka år 2010

Inga kommentarer: