fredag 23 juli 2010

Per Albin Torp.

I början av 1930-talet, genomfördes ett antal sociala reformer i vårt land.  Bland mycket annat hade stat och kommun därför idéer om att skogsarbetare och andra egendomslösa skulle få möjlighet till bättre boende samt att kunna dryga ut sina små inkomster genom jordbruk på egen mark. Den statliga arbetarsmåbrukslånefonden inrättades 1933. (Året innan hade Per Albin Hansson tillträtt som statsminister. Därav namnet på dessa byggnader.)
Enligt det nya lånesystemet tilldelades kommuner, främst i Norrland, en viss summa pengar för att efter ansökan bevilja lån till intresserade personer. Lånet var på omkring 5000:-. Detta räckte till tomt, bostadshus och ladugård.  I Västerbotten byggdes flest  PerAlbin-torp.

 Det är lite sorgligt när man ser ett torp som bara står och förfaller,så som detta fönsterlösa hus,där naturen håller på att ta över.

Detta hus har inte bebotts den senaste tiden,och förhoppningsvis finns någon som tar över och ser till att huset får en framtid.

Men det finns även många av de små torpen som vårdas ömt av sina brukare,varav detta är ett fint exempel.Heder till dessa som vårdar detta kulturarv.


Inga kommentarer: